Doorslaand vocht
Doorslaand vocht kan alleen optreden in gemetselde constructies, denk hierbij aan gemetselde keldermuren of de buitengevels van uw woning. Metselwerk is poreus en dus niet waterdicht, water kan daarom vrij gemakkelijk door het metselwerk naar binnen worden getransporteerd.
In een kelder met gemetselde wanden (meestal wat oudere bouw) kan doorslaand vocht zowel door grondwater als regenwater worden veroorzaakt. Het grondpakket achter de kelderwand is altijd vochtig en met regenval wordt dit verergerd doordat regenwater langzaam in de grond wegzakt (ook wel zakwater genoemd). Dit regenwater zakt ook langs de keldermuur. Het vocht en zakwater trekt via het metselwerk de kelder binnen, waardoor er vochtplekken op de wanden ontstaan. In sommige gevallen kan er zelfs lekkage optreden.Door de keldermuren te injecteren met Perfuseal A10 ontstaat een verticaal waterkerend scherm in en achter de kelderwand, waardoor het probleem wordt opgelost. (Zie kelderlekkages)
Ook in buitengevels kan doorslaand vocht optreden. Bij regenval met wind (slagregen) trekt water door het poreuze metselwerk naar binnen. De windrichting speelt hierbij een belangrijke factor. Hierdoor kan regenwater door het metselwerk naar binnen worden geblazen.
Doorslaand vocht is duidelijk te herkennen doordat tijdens of na een regebui vochtplekken ontstaan op de binnenzijde van de muur. Ook afbladderend stucwerk is een duidelijk gevolg van doorslaand vocht. Door buitenmuren te impregneren met Perfutex wordt vochtdoorslag tegengegaan. (Zie impregneren)